Hvad er K-pop og hvordan har den vokset sig til at blive et globalt fænomen?
K-pop, som er en forkortelse for koreansk pop, er i dag verdenskendt for de trendy drenge- og pigegrupper, som med deres markante tøjstil og farvestrålende hår, danser og synger til iørefaldende og energiske pop melodier. I de seneste årtier har K-poppens popularitet været stadigt voksende, og dens indflydelse har bevæget sig langt ud over Sydkoreas grænser og samlet tilhængere over hele jorden.
Den koreanske bølge
Den sydkoreanske popindustris kulturelle indflydelse verden over er kendt som Hallyu eller “den koreaske bølge”, og har nået nye højdepunkter i de senere år, hvor en række kunstnere som BTS og Blackpink har formået at slå igennem på den amerikanske musikscene.
K-poppen er opdelt i forskellige generationer, hvor de tidligste grupper opstod i 90’erne og omkring årtusindskiftet. De havde dog begrænset success internationalt, men var med til bane vejen for koreansk pop musik. Fra 2005 begyndte den anden generation af K-pop at dukke op, deriblandt grupper som Bigbang, Girls Generation, Wondergirls og 2ne1. Flere af disse kunsterne opnåede stor anerkendelse i de omkringliggende asiatiske lande, men også i det vestlige verden. I 2009 bliver Wondergirls den første koreanske gruppe til at komme ind på den amerikanske Billboard Hot 100 liste med deres sang “Nobody”. I samme periode formår Bigbang, Girls Generation og 2ne1 at kommr ind på Billboard 200 listen over bedste albums.
I årene efter 2010 sætter K-pop sig tungt på det østasiatiske musikmarked, og bølgen bliver ved med at skulle ind over resten af verden. Et gennembryd for koreansk musik sker i 2012 hvor den koreanske musiker Psy’s erobrer internettet med den berømte “Gangnam Style”, som bliver den første video til at blive set over 1 milliard gange på Youtube. I 2013 kommenterede den daværende amerikanske præsident, Barack Obama, på K-poppens fremgang: “over hele verden, bliver mennesker opslugt af Koransk kultur – den koranske bølge. Og som jeg sagde til Præsident Park, så har mine døtre undervist mig grundigt i Gangnam Style”. Det skal dog siges at sangen som sådan ikke er specielt karakteristisk for K-pop generelt.
I stedet er det det større popgrupper som BTS, Exo, Blackpink og Twice som er kendtegnende for K-pop, og som har været toneangivende. Særligt BTS, nogle gange kaldet “Prinserne af Pop”, har fået et stort gennembrud i USA. Det blev det første koranske band til at nå toppen af Billboard 200, og det lykkedes hele 4 gange med forskellige albums inden for 2 år, hvilket ikke er set siden Beatles’ tid. K-pop er ikke dog altid grupper, i nogle tilfælde er der også andre soloartister som har opnået stor success, en af disse er IU, der også er kendt som “Sydkoreas lillesøster”.
Hvad er hemmeligheden bag K-poppens popularitet?
Det er ikke nogen tilfældighed at K-pop har opnået så stor popularitet, der ligger et stort forarbejde bag ved de bands som bliver en success. K-poppens bagland er nogle gange blevet omtalt som en fabrik eller maskine, der masseproducerer den ene K-pop kunstner efter den anden. I Sydkorea udser man sig kommende synge- og dansetalenter helt ned til 12-års alderen, hvorefter de, ofte i mange år, gennemgår et enormt krævende træningsprogram.
Denne langvarige træning til at blive popstjerner er en af hemmelighederne bag kunstnernes ofte imponerende evner indenfor koreografi, dans og sang. De bliver også nøje udvalgt og sammensat i grupper, hvor de forskellige personer komplementerer hinanden i forhold til deres evner og personlighed. Hver gruppen vil have en leder, og så der er medlemmer der er mere fremtrædende pga. deres sangtalenter, og andre for deres danseevner, og nogle er måske mest af alt med på grund af deres udseende.
Sangernes talent bliver kombineret med pladeselskabernes dygtige eksperter og sangskrivere, som er kendt med alle kunstens regler for at skabe “ørehængere”, og derfor forstår at lave det ene hit efter det andet. Oveni kommer ofte de farverige og tempofyldte musikvideoer, og den omfattende styling af kunsterne. Tøjstilen blandt K-pop bands er meget ikonisk, og har stor indflydelse på moden særligt i Asien. Der ses mange forskellige stilarter som f.eks. street, retro, sexet og futuristisk.
K-poppens mørke bagside
Det polerede facade udadtil har dog også en mørkere bagside. Nogle steder indenfor K-poppen bliver de håbefulde unge talenter bundet til såkaldte “slavekontrakter”, hvor en stor del af deres liv bliver styret af deres pladeselskaber. Der er streng kontrol med deres kost, privatliv, og nogle steder bliver de forpligtet til selv at betale for den træning de har gennemgået når deres musik begynder at tjene penge, hvilket kan medfører at de ender med en stor gæld der først skal betales af.
Det er ingen hemmelighed at en meget af K-poppen er en nådesløs og brutal branche, og at der hviler ofte et kæmpemæssigt pres på sangerne. Mange oplever at blive stærkt kritiseret på sociale medier, eller bliver lagt for had af deres følgere, samtidig er der store forventninger til de, ofte unge og uerfarne sangere, om at de skal blive ved med at levere varen. Der er almindeligt kendt at flere må kæmpe med depression, angst, og usikkerhed. Kunstneren Suga fra BTS har erkendt at “angst og ensomhed ser ud til at hænge ved mig hele livet”. Flere kendte personer har i de senere år begået selvmord som følge af presset.
Meget af K-pop musikken afspejler det psykiske pres og de negative følelser som sangerne selv kæmper med. RM fra BTS har udtalt at det er noget kendetegnende, ikke bare for K-pop sangere, men for hele den generation af unge mennesker de er en del af: “Helt ærligt, som vi ser det, så er hver eneste dag stressende for vores generation… Det er ikke bare Korea, men resten af verden. Grunden til at vores musik har vækket genklang hos folk over hele jorden, dem som er teenagere, i 20’erne eller 30’erne, er på grund af de her problemer.”
Der er ingen tvivl om at K-pop er kommet for at blive og at den koreanske bølge vil blive ved at med at rulle ud over hele kloden på sin egen karismatiske måde. Den viser med al tydelighed at verden er ved at forandre sig til et endnu mere globalt samfund, hvor særligt unge mennesker i stigende grad udveksler kultur med hinanden. K-poppen tegner også et klart billede af hvem de yngre generationer som vokser op i vores tid er, og hvad deres værdier er og hvilke problemer de kæmper med.