Hvad er Minecraft? Hvordan er det blevet det mest solgte spil i verden?

Det første indtryk man får af spillet er ikke nødvendigvis særligt imponerende. Man starter i en besynderlig verden bestående af temmeligt forenklende kvadratiske firkanter som tager sig ud som træer, blade, sten, jord og vand. I forhold til den højt detaljerede grafik som nutiden computere er i stand til at gengive, virker Minecraft mest af alt forældret og primitivt. Der går dog ikke lang tid før man opdager at der er noget betagende og fængslende ved dette nye visuelle univers man er trådt ind i. Man starter som regel altid med at fælde et træ og lave redskaber med det, f.eks. en hakke som man kan bruge til at mine efter værdifulde ressourcer i undergrunden.

En dag i Minecraft varer blot 20 minutter, så inden man får set sig om er mørket ved at falde på og man skal skynde sig at finde et ly for natten. Det er velkendt at den første nat ofte kan være den sværeste at overleve, for når mørket falder på dukker uhyggelige væsener frem fra alle sider. Men næste morgen kan man ånde lettet op og stå op til en ny dag, måske det ville være oplagt at begynde at bygge sig et hus som kan give tryghed over for alt det ukendte. Og sådan begynder ens nye liv i en verden hvor mulighederne nærmest er ubegrænsede og hvor der altid er et eller andet nyt at tage sige til.

Minecraft udkom i den første fulde udgave i november 2011, efter at være blevet udviklet af svenske Marcus Persson også kendt som Notch. Det var nok de færreste som på det tidspunkt havde forudset det fænomen som spillet ville udvikle sig til og det enorme antal timer som spillere over hele jorden ville komme bruge på det foran skærmen. Det er et såkaldt sandkasse spil hvor der ikke er nogen fastlagt handling og hvor spilleren har stor frihed til selv at bestemme hvad man vil foretage sig og hvor der samtidig er praktisk talt uendelige muligheder for at manipulere og ændre på omgivelserne ved hjælp af de digitale byggeklodser. Dette er netop en af grundene til at Minecraft er blevet så utroligt populært. Det er ofte blevet sammenlignet med Lego og der er ingen tvivl om at der er mange ligheder og i begge tilfælde er det kun fantasien der sætter grænser.

Over 500 millioner spillere på verdensplan

Spillet er det bedst sælgende spil nogensinde med et salgstal på over 200 millioner, det er over dobbelt så meget som Tetris på 3. pladsen, med omkring 100 millioner solgte spil. I 2021 er der stadig 140 millioner aktive spillere hver måned. i 2019 blev det udvalgt som det bedste computerspil i 21 århundrede af det britiske nyhedsmedie The Guardian. Derudover findes spillet i en særlig version der blev udgivet i Kina i 2017, dette spil er modsat andre steder gratis og alene i Kina er der over 400 millioner spillere. 

En anden væsentligt faktor som gør Minecraft populært er at det med fordel kan spilles med andre over internettet. Spillet giver en særlig mulighed for at interagerer med andre spillere i den visuelle verden, her kan man tage på opdagelse sammen, starte en slåskamp eller lave et stort byggeri. Gennem spilfælleskaber som Hypixels online server kan man endda møde nye venner og deltage i forskellige mini minecraftspil med andre personer fra hele verden. Det er på nuværende tidspunkt den mest populære Minecraft online server hvor der til tider er op mod 100.000 spillere online på samme tid. 

I 2014 blev spillet købt af Microsoft for 2,5 milliarder dollars, som har siden stået for videreudviklingen af det. Efter at have opnået enorm popularitet de første år efter udgivelsen fulgte der en periode fra omkring 2016 hvor mange spillere tilsyneladende mistede interessen for det.

Youtube og spilstreaming

Allerede fra begyndelse har Minecraft imidlertid også bevæget sig udenfor spillets grænser og har opbygget en betydelig tilstedeværelse på Youtube og spilstreamingsplatformen Twitch. Her deler indholdsskabere videoer af sig selv mens de spiller Minecraft, og mange har opnået stor success med millioner af følgere. Et eksempel på en af de tidlige Minecraft youtubere er kendt som CaptainSparklez, der i perioden 2011-2013 delte en række musikvideoer der var inspireret af Minecraft verdenen. Hans mest populære video “Revenge” har i dag over 260 millioner views på Youtube. 

Efter en perioden med nedadgående popularitet begyndte tendensen dog at vende i 2019 hvor spillet på ny oplevede fremgang. En del af forklaringen på den overraskende udvikling skal tilsyneladende findes blandt Youtubere som svenske PewDiePie, der i en årrække havde den mest sete youtube kanal i verden. Han startede en serie af videoer hvor man følger ham opbygge en Minecraft verden for sig selv. 

I forbindelse med udbruddet af Covid-19 pandemien fik folk verden over mere tid til at sidde hjemme og spille og dette kom også Minecraft til gode. Alene i april 2020 skete der en pludselig stigning i Minecraft-spillere på omkring 25%. Samtidig voksede andre Minecraft-youtubere frem i løbet af kort tid, et eksempel er youtuberen Dream, hvis videoer er blevet set af millioner inden for det seneste år. I maj 2020 startede han også en online multiplayer verden kaldet Dream SMP, som var baggrund for en lang række interaktioner og rollespil blandt populære Minecraft personligheder. Sådanne multiplayer servere er ofte grundlaget for indhold der bliver lavet på Yotube, andre eksempler er Hermitcraft hvor der bliver fokuseret på at lave imponerende byggerier eller 2B2T, der er kendt som verdens ældste anarkiserver, en kaotisk server fuldstændig uden regler. 

Spillet har haft en stor fordel i at det har været i stand til at tiltrække spillere i næsten alle aldre fra de helt unge fra 6-7 års alderen og til voksne i 30’erne eller 40’erne. Den brede fanskare som er blevet opbygget over årene har været afgørende for at spillet i de senere år har været dominerende blandt spilvideoer på Youtube og Twitch.

Minecraft 10 år senere

Minecraft bliver betragtet som et unikt spil der har fængslet millioner verden over og er blevet en vigtig del af de engagerede spilleres liv. Spillet er kendetegnet af en speciel atmosfære der i høj grad understreges af den til tider ensommelige og melankolske baggrundsmusik. Folk opbygger ofte særlige minder og oplevelser omkring de utallige timer som er blevet brugt i deres alternative univers, og måske er den vigtigste grund til Minecraft success, at det er en imitation af det virkelige liv. Man arbejder hårdt for at skabe en tilværelse, opbygger et personligt hjem, møder og samarbejder med andre, opnår sejre og nederlag undervejs mens man har travlt med at skrive sin egen historie i en verden med uendelige muligheder. 

På trods af at det er omkring 10 år siden at Minecraft blev udgivet i sin fulde version, har det sandsynligvis aldrig stået stærkere end det gør nu. Microsoft har indtil nu også fortsat med at udvikle spillet, og der bliver årligt udsendt nye opdateringer med udvidelser som er med til at holde det i live. Om det kan fortsætte med at bevare sin position som verdens mest populære spil ind i fremtiden står hen i det uvisse, men der er ingen tvivl om at spillet allerede har bevist at det har en vedvarende tiltrækningskraft på spillere over hele verden.