I mange år har forskere spekuleret over hvad der er den væsenligste årsag til at mennesker bliver syge. Spørgsmålet er om det afhænger mere af vores gener eller vores måde at leve på. Den senere tid er der dukket flere og flere undersøgelser op som klart viser en sammenhæng mellem vores livsstil og risikoen for at få alvorlige sygdomme.

Effekten af en sund livsstil

I maj 2016 kom resultatet af et forskningsprojekt udført af Dr. Ed Giovannucci, en professor inden for ernæring på Harvard T.H. Chan School of Public Health (HSPH) og Dr. Mingyang Song. Det blev opdaget at en sund livsstil kan forebygge 40% af alle tilfælde af kræft i USA. Der deltog 136.000 hvide mænd og kvinder i undersøgelsen. “De fleste former for kræft er ikke uundgåelige. Generne har betydning, men kost og livsstil har endnu større betydning i de fleste tilfælde,” fastslår Dr. Ed Giovannucci.

Det som blev defineret som sunde vaner for deltagerne i undersøgelsen var: 150 minutters motion af moderat intensitet, holde et BMI(Body Mass Index) tal på mellem 18,5 og 27,5, ingen rygning og indtagelse af alkohol kun med mådehold.(Op til 1 genstand om dagen for kvinder og 2 for mænd).

Vigtigt at spise meget frugt og grønt

Et andet interessant forskningsprojekt blev for nyligt gennemført af en række forskere fra Imperial College London som analyserede 95 forskellige studier mht. spisning af frugt og grønt. Resultatet var at et indtag af helt op til omkring 800 gram frugt og grøntsager om dagen væsentligt er med til at reducerer risikoen for en række alvorlige sygedomme. Det blevet konkluderet at i nærheden af 7,8 millioner tilfælde af for tidlig død potentielt kunne undgås på verdensplan hvert år hvis folk spiste en forøget mængde frugt og grønt. Helt konkret ville det ville forbundet med markant mindre risiko for hjertesygdomme, slagtilfælde, åreforkalkning, kræft og for tidlig død i forhold til hvis man slet ikke spiste noget frugt.

Dr. Dagfinn Aune som var en del af forskerholdet siger at “de ønskede at finde ud af hvor meget frugt og grønt man skal spise for at få den maksimale beskyttelse mod sygdom og for tidlig død.”

Det er i mange år blevet anbefalet at spise mere frugt og grønt i hverdagen, her i Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen at man spiser 6 stykker om dagen hvilken svarer til 600 gram, men man kan altså med fordel spise endnu mere end det.

Frugt og grønt kan dog ikke erstattes med kosttilskud for at opnå en lignende effekt. “Højst sandsynligt er den hele pakken af gavnlige næringsstoffer som man optager ved at spise frugt og grøntsager som er afgørende for vores sundhed. Det er grunden til at det er vigtigt at spise hele grønne fødevarer for at opnå fordelen istedet for antioxidanter og kosttilskud(som modsat ikke er blevet påvist at mindske risikoen for sygdom.)” forklarer Dr. Dagfinn Aune.