De fleste mennesker kender trangen efter “lidt til den søde tand”. Denne tendens gøres ikke mindre af at madvare producenter investerer millioner i reklamer for søde sager og dagligvarebutikker gør sig umage for at placerer slikposer, chokoladebarer, sodavand og lignede på steder hvor der er størst sandsynlighed for at de fanger ens opmærksomhed.

Ud over at være den grundlæggende bestanddel i søde sager bliver sukker også brugt som tilsætningsstof i utallige andre madevarer som vi bruger i vores hverdag. Resultatet er at vi hver dag mere eller mindre bevidst indtager store mængder sukker gennem vores kost. Er dette helt uskadeligt og bare med til at sætte lidt ekstra sødt på tilværelsen? Eller skulle det give os grund til bekymring og eftertanke at sukker er så stor en del af vores daglige kost?

Hvad er sukker?

Sukker eller sukrose er et kulhydrat som optages i kroppen og bliver omdannet til energi. Det hvide sukker som vi kender i Danmark kommer fra sukkerroer, som efter høst går gennem en process der udvinder og separerer sukkeret fra roen så man til sidst står tilbage med det hvide pulver af små sukkerkrystaller som vi kender fra madlavningen. Rørsukker har en mere brun farve og kommer som navnet antyder fra sukkerrør. Ordet “sukker” kan spores helt tilbage fra det gamle asiatiske sprog sanskrit og det oprindelige ord “śarkarā” som betyder ‘grus’ eller ‘pulver’ og som sidenhen har fundet vej op til os.

Hvor meget sukker bør man spise?

Det antages at hver dansker i gennemsnit indtager mellem 20-30 kilo sukker om året, hvilket omtrent svarer til mellem 50-80 gram sukker om dagen. En stor del af sukkeret kommer fra søde sager som slik, chokolade og sodavand. Man behøver da også bare at tage et kig rundt på butikkernes hylder og det står klart at der bliver solgt store mængder fødevarer som er meget sukkerholdige. Afdelingerne for søde sager er ofte på størrelse med eller større end afdelingerne for frugt og grønt.

Der findes rigtig mange madvarer som har høje mængder sukker tilsat. Ting som for eksempel morgenmadsprodukter, frugtyoghurt og ketchup er ofte tilsat meget sukker uden at folk tænker over det. Det gennemsnitlige daglige indtag af sukker er desværre langt over de hvad der er anbefalet. Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler at man maks indtager ca. 30 gram sukker om dagen eller hvad der svarer til 6 teskeer. Dermed bliver der i Danmark indtaget mere end dobbelt så meget som anbefalet, men problemet er alligevel ikke helt så stort som i USA hvor man til sammenligning indtager 120 gram sukker i gennemsnit om dagen.

Hvad er konsekvensen af at spise for meget sukker?

Mest velkendt er naturligvis sukkers effekt på tænderne når bakterierne i munden omdanner sukker til syre som kan give huller i tænderne. Men undersøgelser har også vist at et for højt sukkerindtag kan forøge risikoen for overvægt, hjertesygdomme, diabetes, forhøjet blodtryk og endda kræft. Når man indtager store mængder sukker på en gang, som når man drikker en flaske sodavand, er kroppen ofte ikke i stand til at bearbejde det hele på en gang, hvilket kan resulterer i overbelastning af leveren og i at den overskydende del af sukkeret bliver lagret som fedt i kroppen. Udover at sukker kan føre til sygdom, er det også værd at bemærke at sukker er såkaldte “tomme kalorier” uden nogen nyttige næringsstoffer, og dermed får kroppen ikke hvad den har brug for til at holde sig sund og stærk.

Begræns dit sukkerindtag

Der er god grund til at tænke over meget sukker man indtager til dagligt, og prøve at begrænse det så meget som muligt.

Her er et par gode råd:

  • Check indholdet af sukker i næringsdeklarationen på madvarer
  • Undgå fødevarer med højt indhold af sukker som slik, kage, chokolade, is, sodavand og juice.
  • Spis frugt i stedet som har et naturligt sukkerindhold som er balanceret med fibre, vitaminer og mineraler.