Det er et smukt syn når vi hen på sensommeren kører langs høstklare gyldne kornmarker der breder sig ud i det danske landskab. Korn har i årtusinder været en af verdens vigtigste afgrøder.

Udviklingen af landbruget og dyrkningen af korn har haft stor historisk betydning for menneskeheden og har virket som en beskyttelse mod sult og hungersnød og en drivkraft for økonomisk vækst og teknologiske fremskridt. Allerede i det gamle Ægypten dyrkede man korn, og opbevarede det i kornlagre og brugte det til at bage brød.

Dyrkningen af korn er fortsat i vores tid, hvor landbruget har udviklet sig fra at være små bondegårde til store megalandbrug hvor arbejdet i stadig højere grad er industrialiseret og bliver udført med effektive og højteknologiske hjælpemidler.

De fleste kornsorter stammer oprindeligt fra Mellemøsten hvorfra de er blevet spredt til hele verden. Korn er i virkeligheden en græsart som blot er blevet forædlet gennem mange hundrede år.

Kender du de danske kornsorter?

Den mest anvendte og kendte kornsort er hvede der bliver til hvedemel som vi bruger til at bage brød med.

Byg er en anden populær kornsort som er kendetegnet af sig lange hår, og den bruges ofte som malt til brygning af øl.

Rug er en meget væsenlig ingrediens for at kunne lave en af danskernes yndlings spiser, nemlig rugbrødet.

Havre kender vi også fra vores havregryn. Den skiller sig lidt ud fra de andre kornsorter fordi dens mange små aks som hænger løst på en længere stilk.

Det er sundt at spise fuldkorn som indeholder mange vigtige vitaminer og mineraler.