I Sephers artikelserie “Historiske byer” ser vi nærmere nogle af tidens største og mest indflydelsesrige byer.
Oldtidsbyen Alexandria blev grundlagt i 331 f.v.t. af Alexander den Store i forbindelse med hans erobringstogt gennem det persiske rige. Byen voksede sig med tiden til at en af datidens største og mest betydningsfulde byer.
Alexander havde med stor succes erobret alt på sin vej fra Makedonien gennem Lille asien og Syrien og var nået hele vejen ned til Ægypten. Her blev han taget imod med glæde af ægypterne som villigt underlagde sig hans styre. Han besluttede sig for at grundlægge en by i et område hvor der lå en lille havneby kaldet Rhakotis ud mod middelhavet. Byen kaldte han Alexandria efter sig selv. Han forlod imidlertid byen efter kort tid for at fortsætte sine erobringer og satte aldrig sine ben der igen.
Det blev istedet en af hans fire generaler, Ptolemaios den 1. som regerede over ægypten efter Alexanders død, der fortsatte arbejde med at opbygge byen. I løbet af de efterfølgende år voksede byen i både størrelse og indflydelse indtil den i en periode var den største by i datidens verden. I sin storhedstid havde den omkring 600.000 indbyggere og dens havn var et travlt center for handel med skibe. Byens betydning for datidens verden tiltrak også mange lærde, videnskabsmænd, filosofer, matematikere og historikere. Mange historiske personer som Archimedes, Aristarchos fra Samos, Erastotenes, Euklid og Galen har i perioder opholdt sig i Alexandria.
Byen blev også kendt for sit imponerende bibliotek som blev et verdenskendt centrum for lærdom og viden. Det vides ikke med sikkerhed men det vurderes at biblioteket kunne have haft mange hundrede tusind skriftruller. Mange berømte videnskabelige gennembryd og opdagelser blev gjort i Alexandrias bibliotek. Det siges også at det var her at den græske oversættelse af den hebraiske del af bibelen, kendt som Septuaginta, blev udarbejdet.

Derudover husede byen en af datiden verdens 7 underværker – Fyrtårnet Faros ved Alexandria. Fyrtårnet menes at have været omkring 100 meter højt og var dermed i flere hundrede år det højeste menneskeskabte bygningsværk på jorden.
Med tiden blev både biblioteket med alt dets værdifulde viden og det storslåede fyrtårn ødelagt. På et tidspunkt efter hans død blev Alexander også begravet i byen som han selv havde grundlagt. Det vides dog ikke i dag hvor i byen hans grav befandt sig. Men byen findes stadig i vores tid og dens historiske betydning og ruiner gør den til et yndet turistmål for mange.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
[…] samlinger af viden, bl.a. gennem nogle verdensberømte læringscentre som byerne, Konstantinopel og Alexandria. I takt med at Islam voksede frem i den 7. og 8. århundrede, begyndte den islamiske […]