Den Store Depression var en global økonomisk krise, der ramte verden i begyndelsen af 1930’erne. Denne krise var en af de mest omfattende og langvarige perioder med økonomisk nedtur i verdenshistorien. Den startede i USA i oktober 1929, da aktiemarkedet kollapsede på Wall Street i New York City og spredte sig hurtigt til andre dele af verden.

Årsagerne til Den Store Depression var komplekse og omfattede flere faktorer, herunder spekulation, overproduktion, faldende priser på landbrugsprodukter, bankfejl og en række andre økonomiske faktorer. I USA førte de såkaldte”brølende 1920’ere” til en periode med økonomisk vækst og velstand, men denne økonomiske boom var ikke bæredygtig og var drevet af lån og spekulation.

Folk uden for børsen på Wall Street i New York

Efter kollapset i aktiemarkedet i 1929 blev mange amerikanere ramt af arbejdsløshed, fattigdom og tab af opsparinger. Den økonomiske krise spredte sig hurtigt til andre lande og førte til globale økonomiske problemer, herunder faldende verdenshandel, bankfejl og faldende priser på landbrugsprodukter.

Den Store Depression var en tid med stor økonomisk nød og elendighed for millioner af mennesker over hele verden. Arbejdsløsheden var høj, og folk havde svært ved at finde arbejde, mens de kæmpede for at forsørge deres familier. Mange mennesker mistede deres hjem og deres livsopsparing, mens andre kæmpede for at få mad på bordet.

Regeringer og økonomiske eksperter forsøgte at tackle krisen ved at implementere forskellige politikker og programmer. I USA lancerede præsident Franklin D. Roosevelt sin “New Deal” -plan, der omfattede en række reformer og programmer, der skulle stimulere økonomisk vækst og reducere arbejdsløsheden. Disse programmer omfattede offentlige arbejdsprogrammer, sociale sikringsprogrammer og finansiel regulering.

Dorothea Langes fotografi “Migrant Mother” er blevet et symbol på den store depression og dens alvorlige konsekvenser for mange mennesker

I andre dele af verden forsøgte regeringer at tackle krisen ved at devaluere deres valuta, øge eksporten og indføre beskyttende handelspolitikker. Disse politikker førte imidlertid til øget protektionisme og handelskrige, hvilket forværrede den globale økonomiske situation.

Den Store Depression varede indtil midten af 1930’erne og blev først afsluttet af de massive offentlige udgifter, der blev brugt på at finansiere Anden Verdenskrig. Selvom krisen førte til store økonomiske og menneskelige omkostninger, førte den også til reformer og politiske forandringer, der formede det økonomiske og politiske landskab i mange lande i mange år fremover.