En dansk forfatter der i høj grad skiller sig ud fra mængden er Tove Ditlevsen. Hun blev født i 1917 på Vesterbro i København og voksede op i et fattigt arbejderklassemiljø og derfor lå det aldrig i kortene at hun skulle blive en person der ville komme til at have den store betydning. Men fra en helt ung alder udviklede hun et særligt evne til at beskrive vanskelige følelser som er forbundet med bl. a. omsorgssvigt og depression. Allerede som 12 årig startede hun med at skrive digte i skjul, det blev en måde for hende at søge tilflugt fra en udfordrende opvækst. Hun var meget påvirket af et anstrengt forhold til hendes mor som var dominerende og uberegnelig og som var medvirkende til at give hende en følelse af ikke at være elsket. Hendes fader var en klog mand som vidste meget og var glad for at læse, dette bidrog til Toves egen læselyst og nysgerrighed, men da han samtidig var meget reserveret følelsesmæssigt fik hun heller ikke dækket hendes følelsesmæssige behov hos ham.

Hun var unægteligt en sårbar og følsom person, og de svigt hun oplevede i barndommen fulgte hende resten af livet og har sat sine tydelig spor i alle hendes værker. Karaktererne i hendes historier er ofte tungede af de føleleser som hun selv bar rundt på og det gør at hun som forfatter formår at give en ægte og rørende beskrivelse af den smerte som mange andre selv har oplevet og det gør at hun når ud til rigtige mange mennesker.

Hendes debutbog var “Pigesind”, en digtsamling som blev udgivet i 1939 da hun var 22 år gammel. Som titlen indikerer er bogen en hudløst ærlig fortælling om alt hvad der rører sig i et pigesind på godt og ondt, og hun kommer både omkring emner som angst, selvmordsforsøg og kærlighed. Tove Ditlevsen gjorde for alvor gennembrud med romanen “Man gjorde et barn fortræd” der udkom i 1941. Det er en meget bevægende fortælling om en ung kvinde som er plaget af et frygteligt minde fra hendes barndom og hendes kamp for at forlige sig med de ting hun har oplevet og som har sat dybe spor i hende.

Flere af hendes digte er blevet fortolket musikalsk blandt andet den velkendte Barndommens gade der i 1986 udkom sunget af Anne Linnet.

Tove Ditlevsen levede et til mange tider hårdt og udfordrende liv, hvor hun kæmpende med pille- og alkoholmisbrug, og var flere gange psykiatrisk patient, dette holdt hende dog ikke tilbage for at skrive og flere af hendes boger er skrevet mens hun var indlagt. I løbet af sit liv nåede hun at være gift 4 gange og fik 3 børn. Hendes indre konflikter førte i 1976 til at begik hun selvmord.

Hun fortsætter den dag i dag med at være populær blandt mange læserne som stadig kan nikkende genkendende til de følelser og den smerte som hun så smukt beskriver i hendes værker.

 

Tove Ditlevsen læser digtet “De evige tre”