Nogle af de mest almindelige former for psykiske lidelser er dem der relaterer til angst. Angst er forbundet med det at have en gennemgribende frygt for bestemte ting eller situationer i ens liv. Det kunne være angst for steder med mange mennesker, det ikke at blive accepteret af andre eller det kan være fobier, som for eksempel frygt for edderkopper, rotter eller tandlægebesøg. Andre oplever at gå rundt med en konstant angst, ubehag eller nervørsitet eller at de pludselig bliver grebet af et panikanfald hvor angsten virker fuldstændigt overvældende. 

Hvad er årsagen til at nogle kæmper med angst? For mange kan barndommen have stor indflydelse på hvor sårbar man er overfor angst lidelser, nogle vokser op i et utrygt miljø med store problemer som forårsager angst fra en tidlig alder. Hvorimod mennesker som vokser op med kærlige og støttende forældre er langt bedre udrystet til at klare livets vanskeligheder og beskytte sig mod angst.

Alle mennesker oplever udfordringer og problemer som kan være angstfremkaldende eller stressende. Nederlag eller store omvæltninger, som for eksempel det at blive arbejdsløs, skilt eller når et familiemedlem dør, kan give det psykiske knæk der skal til at for at udvikle angst symptomer.

Helt grundlæggende kan man sige at angst er frygt for det ukendte eller uvidenhed om hvad fremtiden vil bringe. Når livet kører i faste rammer og man ved hvad man kan forvente sig af verden omkring sig så kan man føle sikker tryg og rolig. Men lige så snart ens omstændigheder ændrer sig drastisk og man står i situationer som man ikke er tryg ved eller som er uoverskuelig kan man opleve en vis grad af usikkerhed eller frygt. Et vist niveau af angst er en naturlig ting og nyttig i det den hjælper en til at tilpasse sig en ny virkelighed, for eksempel kan utrygheden ved at være arbejdsløs motivere en til at finde et nyt arbejde. Men problemet opstår når frygten bliver for overvældende og hæmmer vores handlekraft. 

Mennesker som lider af angst kan ofte have gavn af psykoterapi hvor man bliver hjulpet til at overvinde sin angst. Den canadiske psykolog Jordan Peterson beskriver forløbet på følgende måde: “Det man gør med folk som er bange – og i nogen grad med dem som er deprimerede eller i hvert fald dem som lider af angst – er at man i detajler finder frem til hvad det er som de er bange for. Hvad er det du er bange for? Hvad kunne der ske? Og så splitter man det op i små mindre teoretiske problemer som man lettere kan overskue, og så får man dem til udsætte sig selv for de ting som de er bange for. Det der sker er ikke at det de bliver mindre bange. Det er ikke det den kliniske litteratur prøver at sige. Det der sker er at de bliver modigere.”

Behandlingen af angst handler altså ikke om at prøve at fjerne frygten, men om at konfrontere den. Angst er en forsvarsmekanisme der får en til at trække sig tilbage og løbe væk, det at være modig er det modsatte og vil sige at man gør noget på trods af at man er bange eller frygter det. Når man handler på trods af frygt bliver man lidt efter lidt mere overbevidst om sin egen styrke og evne til at konfronterer situationer eller ting som vækker frygt. Mod er dermed en af nøglerne til at overvinde angst.