Vores madvaner har ændret sig meget gennem menneskehedens historie. Med tiden har vi bevæget os i retning af at spise mere og mere mad som er raffineret og fremstillet på industriel vis frem fra de naturlige råvarer direkte fra naturen.
For eksempel er det i vores dages verden blevet meget almindeligt at frasortere kim- og skaldele fra fuldkornshvedemel og dermed blot gøre brug af det fine hvide hvedemel som kommer fra kornets kerne. Noget lignende gør sig gældende med hensyn til sukker. Det hvide sukker vi kender i Danmark udvindes fra saften af sukkerroer.
Den fine hvide mel gør at vi kan lave brød som bliver mere luftigt, blødt og nemmere at bage og det raffinerede sukker gør at det er muligt at fremstille meget søde fødevarer som slik, kage og sodavand, men samtidig smider man alle de mest næringsrige dele af råvarerne, som vitaminer, mineraler og fibre, væk. Det har vist sig at det er vores helbred der betaler prisen, men også i høj grad vores tænder.
De fleste kender til det at have huller i tænderne(caries) og er klar over at det skyldes bakterier fra madrester som danner syre der begynder at nedbryde overfladen eller emaljen på vores tænder. Man skulle tro at mennesker altid har har haft problemer med deres tænder og det er let at tænke at mennesker i gamle dage, hvor man havde mindre viden og færre muligheder for at sikre god tandhygiejne, måtte have haft endnu flere huller i tænderne.
Kendsgerninger viser dog noget helt andet. Interessant nok viser undersøgelser af skeletter fra før jernalderen at kun 2-4% af de fundne tænder viste tegn på tilfælde af caries. Igennem jernalderen og antikken øgedes tilfældene af caries til omkring 10% af de undersøgte tænder. I England har har man meget nøjagtige data der viser at tilfældene af caries holdt sig på nogenlunde samme niveau gennem hele middelalderen frem til det 17. århundrede hvor man pludselig ser en dramatisk forøgelse af problemer med tænderne. I england og den vestlige verden er denne udvikling fortsat helt frem til idag.
Det kan tydeligt ses at kosten i gamle dage var af langt mindre cariesdannende karakter. Det var hele grøntsager, frugter, kornafgrøder og nødder. Fibrene i disse naturlige fødevarer havde en rensende effekt på tænderne. De havde et forholdsvist lavt indhold af sukker og indholdt vigtige mineraler som er med til at beskytte tænderne.
Den store vækst af caries tilfælde der startede i det 17. århundrede hænger i høj grad sammen med øget produktion af rafinnerede madvarer som det hvide hvedemel og det rene og billige sukker. I den vestlige verden er man langsomt men sikkert gået over til en mere og mere sukkerrig kost. Samme tendens kan man se i udviklingslande når de begynder at tage de usunde vestlige madvaner til sig, en pludselig forøgelse i tilfældene af huller i tænderne.
Idag er det op imod 70% af alle vores tænder hvori der opstår huller. Og det på trods af at vi i vores tid har langt større forståelse af hvordan huller i tænderne opstår og hvad man kan gøre for at forebygge det. I mange lande gøres der store anstrengelser for at bekæmpe problemer med huller i tænderne med hjælp fra tandlæger. Der er stor fokus på daglig og korrekt tandbørstning med tandpasta tilsat fluor. I nogle lande som f. eks. USA er man gået så langt som at tilsætte fluor til vandforsyningen mange steder. Men problemerne med caries er langt fra løst.
Der er ingen tvivl om at det at børste tænderne og besøge tandlægen kan gøre en stor forskel hvis man ønsker at undgå huller i tænderne, men måske viser historien at det man kan komme allerlængst med, simpelthen er at ændre kost og undgå raffinerede fødevarer som hvidt mel og sukker så vidt muligt.